Selasa, Mei 20, 2008

resepi untuk kak rozi. aku ambik dari internet jugak. tapi tak ikut 100%. daging ,tauhu ,sos tiram & keledek aku tak letak (sebab makan yang jiran buat tak taruk bahan-bahan tu), pastu sukatan bahan main taram je...sebenarnya aku search resepi mee bandung, mak aii...nama sama tapi versi lain-lain. at last, resepi ni yang aku rasa cam resepi jiran aku...dah tanya dia tapi lupa, malu lak nak tanya lagi sekali... memang sama rasanya dengan yang pernah aku makan...


MEE BANDUNG MUAR
Bahan-Bahan:

1 kg mee kuning - dicelur
400g sawi - dipotong dan dicelur
4 keping tauhu - dipotong dadu dan goreng
bawang goreng
3 tangkai cili merah - dihiris nipis
2 sudu besar sos tiram
1 cawan udang - buang kulit
1 cawan daging - rebus dan hiris nipis
½ cawan sotong - hiris
4 cawan air rebusan daging
1 paket fish cake -hiris nipis

1 biji keledek oren - direbus dan dilecek
1/2 cawan gula
garam secukup rasa
4 sudu besar kacang tanah digoreng tanpa minyak - dikisar

minyak utk menumis

Bahan kisar:
10-15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 cawan udang kering - direbus

Cara membuat:
Blend bawang besar, bawang putih, cili kering & udang kering sehingga lumat.
Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan2 kisar kemudian masukkan gula kacau sehingga wangi
Masukkan sos tiram,sotong, udang dan daging rebus, kentang lecek, kacang tanah & masak sampai mendidih.
Bila hampir masak masukkan fish cake
Di dalam kuali lain, ambil sedikit kuahnya utk memasak telur. Masak telur satu persatu.
Semasa hendak menghidangkan, ambil mee masukkan ke dalam pinggan diikuti sawi kemudian curahkan kuah diatasnya, letakkan sebiji telur yg telah dimasak tadi, hirisan cili merah, tauhu goreng dan taburkan daun sup dan bawang goreng.



Tiada ulasan: