Selasa, Ogos 11, 2009

"L-cysteine is used as a reducing agent in bakery product, used to reduce mixing time of the flour dough. Stop shrinking of dough crust after flattened, act as dough conditioner. Source of L-cysteine are human hair, cow horn and synthetic. As a muslim, we just can use the synthetic and cow horn only. But the cheapest source is from human hair, which is HARAM, part of our body. This protien manufactured in Japan, China and German. Some got the hair from the ritual ceremony of Hindus in India."


artikel ni adik aku yang belajar kat UDM, kursus teknologi makanan yang bagi... kata dia, pada bungkusan roti tertulis 'dough conditioner' pada senarai ramuan roti tersebut... biasanya sumber yang paling murah tu ada pada roti yang harganya juga murah... jadi sekiranya masih was-was... ye la kan... mana la tahu, kalau-kalau pembuat roti tu gunakan sumber yang murah tu tapi letak harga yang mahal... namun, harap-harap, roti yang ada logo halal tu memang benar-benar halal dan suci... sebagaimana yang telah di sahkan oleh pihak berwajib...

satu perkara lagi, ada la sms adik tadi, "dough conditioner, bread improver & bread softerner tu benda yang sama ke?"... kata dia, kalau dari segi saintifik, ketiga-tiga nama tu ada lah benda yang sama... jadi kalau kita nak buat roti sendiri, tak payah la nak letak benda tu... x per la roti tak lembut sangat, janji yang masuk perut benda yang halal... wallahua'lam...

Tiada ulasan: